
Oei Loesje! Laten we hopen dat je geen gelijk krijgt! Want nu werken we met zijn allen hard aan diversiteit en inclusie. Aan een samenleving waarin iedereen meedoet.
Maar wat was dat ook alweer? Diversiteit en inclusie?
Nu zo en dan is het gezond om even stil te staan bij de definitie van termen die door het veeleer gebruik bijna onopgemerkt in gesprekken, artikelen en communicatie voorbijkomen. Zo blijven we scherp en op de juiste koers. Een goed voorbeeld daarvan zijn de woorden diversiteit en inclusie. Bij deze een kleine opfrisbeurt…
Diversiteit gaat over verschillen tussen mensen, inclusie over het insluiten van deze verschillen. In een inclusieve omgeving doet iedereen ertoe, hoort erbij en draagt bij. Ervaart, kortom, geborgenheid.
In het artikel ‘Geen diversiteit maar inclusiviteit voor vrouwen’ geeft Marieke van den Brink een uitleg die ik persoonlijk heel treffend vind. Ze schrijft het volgende, “diversiteit en inclusiviteit zijn niet hetzelfde. Diversiteit is in getallen uit te drukken, zoals: ‘er zijn 30 procent vrouwen in de directie, waarvan 4 niet-westers’. Maar inclusiviteit gaat om gevoel, om gewaardeerd worden om wie je bent. Bij inclusiviteit is er ruimte voor iedereens unieke persoonlijkheid.” Het gaat dus om het creëren van een klimaat waar iedereen, ongeacht zijn of haar herkomst, zich thuis en gewaardeerd voelt.
Onderstaand tekening geeft ook stof tot nadenken:

Herken jij ook deze onderscheid? Ga jij bewust met diversiteit en inclusie om in je dagelijks leven en werk? Heb je misschien voorbeelden?
Wees welkom om een reactie hieronder achter te laten.