Even voorstellen...

Waarom de naam Mama Kenia?​

Ik ben Elizabeth Njeru, ook bekend als Mama Kenia. Socioloog, gediplomeerd trainer en coach en oprichter van Mama Kenia bureau voor training, coaching, advies en empowerment.

Ik ben in Kenia geboren en getogen, als tweede van vijf dochters. Daar heb ik tot mijn 23e gewoond en gestudeerd. Direct na mijn afstuderen ben ik voor mijn masteropleiding naar Utrecht vertrokken. Eenmaal in Nederland werd ik overdonderd door de zee aan mogelijkheden die dit land biedt. Ik ontdekte dat bijzonder veel hier mogelijk is, als je maar je eigen kansen creëert. Dat vraagt om moed, nieuwsgierigheid, hard werken en innerlijke kracht. Eigenschappen die ik te danken heb aan mijn moeder, de originele Mama Kenia en mijn stevige steun en toeverlaat. Met haar als voorbeeld heb ik in mijn nieuwe thuisland mijn weg gecreëerd naar een mooi leven.

Het is mijn missie om anderen te helpen deze kracht naar boven te halen.

Of je nu geboren bent in Wolvega, in Aleppo of in Mombasa, een particulier of van een organisatie bent, het liefst fysiek, online, in het Nederlands of in het Engels werkt: ik maak graag met je kennis om te kijken hoe ik je verder kan helpen.

Andere ogen

Dat ik uit een ander land kom en deels anders ben, zie ik als een mooie kans. Ik heb de eerste helft van mijn leven in Kenia gewoond en gestudeerd. De tweede helft heb ik in Nederland gestudeerd, gewoond en gewerkt. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik met andere ogen kijk en dat ik iets nieuws en extra’s toe kan voegen. Zeker als ik die waarde weet te vertalen naar iets wat problemen oplost of anderen helpt.

Zwemdiploma’s

Toen ik op mijn 23e in Nederland aankwam had ik nog nooit een haring gehapt. Ook kon ik geen woord Nederlands spreken, schrijven of verstaan en kon ik niet autorijden, zwemmen of fietsen. Binnen 6 maanden heb ik mijn NT2-examen gehaald en ben ik aan mijn Nederlandstalige universitaire studie in Utrecht begonnen. Kort daarna heb ik leren fietsen en stond ik op de wachtlijst voor zwemles voor volwassenen. Ik ben inmiddels de trotse eigenaar van zwemdiploma’s A & B. In 2005 ben ik afgestudeerd en kreeg ik mijn eerste echte baan. In 2009 heb ik mijn eerste appartement in Amsterdam gekocht en in 2012 heb ik op mijn 35e zowel mijn rijbewijs gehaald als mijn allereerste auto ooit gekocht. Stuk voor stuk prestaties waar ik enorm trots op ben.

Mindset

Ik ervaar in dit land eindeloze ruimte en kansen om mezelf te ontplooien. Als mens, als vrouw en als nieuwe Nederlander. In de afgelopen twintig jaar heb ik steeds opnieuw ervaren dat het kunnen herkennen en benutten van die kansen en het kunnen bouwen van een volwaardig leven hier een bepaalde mindset en handigheid vereist. Je moet er 100% voor gaan. Je moet in het diepe durven springen. Risico’s durven nemen en naast leergierig ook nieuwsgierig zijn. Een gegeven dat overigens voor iedereen geldt en niet alleen voor nieuwe Nederlanders. 

 

Rijst

Als nieuwe Nederlander is het nodig dat je beseft én accepteert dat je in een ander land bent, waar het naast de vele verrassende overeenkomsten ook anders werkt dan thuis. Dat je cultuurverschillen begrijpt en omarmt. Ik had van mijn moeder bijvoorbeeld geleerd hoe je rijst kookt: door heel precies de juiste verhoudingen te meten. In Nederland bleek men de rijst gewoon in een volle pan water te kieperen en na acht minuten af te gieten. Bovendien at men hier geen rijst, maar notenrijst, basmatirijst, plakrijst en toverrijst. Daar had ik me over op kunnen winden, of ik had de voor mij bekende rijst door mijn familie uit Kenia kunnen laten opsturen, maar ik koos ervoor om het avontuur aan te gaan en om van al die nieuwe smaken en inzichten te genieten

En als ik niet aan het werk ben…

…ben ik met leuke dingen bezig. Ik reis, kook en lees graag. Ook ben ik vaak in de mooie Haagse duinen te vinden en op het strand. Daarnaast ga ik regelmatig lekker fietsen of wandelen en spreek ik af met gezellige mensen.